A honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség személyi állományának 2022-es évi, elsősorban illetményen kívüli juttatásairól szóló megállapodást írt alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter és a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum.

Az eseményen a Honvédszakszervezetet Czövek János alezredes, elnök, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetét Varga István elnök, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét pedig Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, elnök képviselte.

A megállapodás tartalmának ismertetésekor Benkő Tibor honvédelmi miniszter értékelte az idei évet. Mint mondta, az elmúlt időszakban a plusz feladatok, többek között a járvány elleni védekezés nagy kihívások elé állította a Magyar Honvédséget, a honvédelmi tárca azonban a megváltozott helyzetben is tartotta magát a 2020 végén kötött vállalásaihoz, szem előtt tartva a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapgondolatát: a középpontban mindig a katona, az ember áll. A tavalyi év vállalásait az állomány felé a tárca olyan területeken is túlteljesítette, amelyek nem szerepeltek az eredeti dokumentumban. Ilyen volt a hiteltörlesztési támogatás, amelyet több, mint 2600 főnek juttatott személyenként, nettó 500 ezer forintos összegben, vagy a rezsitámogatás, amelynek összege személyenként évi bruttó 500 ezer forint. Ezt 2021-ben 244 fő igényelte. Folytatódott a szolgálati lakások elidegenítési programja, ennek segítségével az elmúlt két évben több, mint 1500 ingatlant tudtak megvásárolni az abban lakó katonák és honvédelmi alkalmazottak.

2021-ben 15 százalékkal emelték a béketámogató műveletekben részt vevő katonák devizaellátmányát. Sikerült elérni, hogy immár 34 olyan vállalat, üzletlánc van, amely kedvezményes vásárlást biztosít a személyi állomány részére, sőt, azzal immár a nyugállományú katonák is tudnak élni. Benkő Tibor elmondta: jól vizsgázott a 2019-ben bevezetett honvédelmi alkalmazott állománykategória, amely négy év alatt összesen 35 százalékos bérfejlesztéssel jár, ebből idén öt százalék teljesítésére került sor.

Az elmúlt hónapban mind a katonák, mind a civil munkavállalók a pandémiás helyzet időszakában nyújtott kiemelkedő teljesítményért teljesítményjuttatásban részesültek, ez a katonák esetében bruttó 80 ezer, a honvédelmi alkalmazottaknak pedig bruttó 100 ezer forintot jelentett, a SZÉP kártyájukra pedig mindkét állomány tagjai nettó 50-50 ezer forintot kaptak. A hivatásos és szerződéses, valamint önkéntes tartalékos katonák 10 százalékos illetménykiegészítése január 1-jétől véglegesen beépült az illetményükbe.

Benkő Tibor rámutatott: a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum és a Honvédelmi Minisztérium között folyamatos és szoros a kapcsolat. Mint mondta, közösek a célok, az érdekek, a sikerek, az eredmények. Ennek jegyében fogalmazták meg a 2022-es évre szóló megállapodást is, hiszen a közeljövő feladatai ugyanúgy megkövetelik a szoros együttműködést. A mostani megállapodás kapcsán kiemelte: a juttatások tekintetében semmilyen visszalépés nem lesz az idei évhez képest, sőt, vannak olyan területek, amelyeket tovább fejlesztenek. A kormány családügyi politikájával összhangban a gyermekes hivatásos és szerződéses katonák, és a civil munkavállalók jövőre is bruttó 45 ezer forintos tanévkezdési támogatást, valamint bruttó 50 ezer forint nevelési támogatást kapnak. A születési támogatás rendszere is tovább működik, ebben az esetben gyermekenként és szülőnként bruttó 200 ezer forint a támogatás. Erre a honvéd tiszt- és altisztjelöltek is jogosultak.

A munkába járáshoz a tömegközlekedést választók helyi bérletének árát 100 százalékban téríti meg a tárca. A honvédségi étkezdékben a napi menü árát továbbra is igyekeznek átlagosan 660 forintban maximalizálni. A ruházati költségtérítés a honvédelmi alkalmazottak esetében bruttó 142 ezer forint, a legénységi állomány 24 ezer forintot kap sportruházati támogatásként, amelyet nem szükséges számlával igazolniuk. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok a teljes állomány körében, teljes éves foglalkoztatás esetén bruttó 85 200 forint pénztári hozzájárulást kapnak évente.

Benkő Tibor kiemelte: 2015-ben indították útjára a katonai életpályamodell programot, amelyen belül 2019-ig 50 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre, amit 2022-ben újabb tíz százalékos emelés követ. A katonák 2022 első negyedévében kapják meg a kormány döntése értelmében 6 havi illetményüket.

A honvédelmi miniszter kitért a fiatal generációkra is, mint mondta, a tárca tovább működteti ösztöndíj-rendszerét, amelynek keretében bruttó 10 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedő összeget kaphatnak a közép- és felsőfokú oktatásban tanuló diákok.

A kormány döntése értelmében hamarosan változik a honvéd tisztjelölt hallgatók jogállása, amelynek eredményeként ösztöndíj helyett illetményre lesznek jogosultak. Ennek mértéke évfolyamonként és személyenként a hallgató tanulmányi eredményétől függ.

A tárcavezető az elért eredmények kapcsán megköszönte az érdekképviseleti elnökök és a szervezetek tagjainak együttműködését, segítségét.

A dokumentum aláírásakor Czövek János alezredes, a Honvédszakszervezet elnöke és Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke reagált Benkő Tibor tájékoztatójára. Elhangzott: az elmúlt egy esztendő óriási terhet rótt a teljes személyi állományra, emiatt is értékelik nagyon eredményesnek a megállapodást, amely biztos alapot teremt a jövőbeli tárgyalások és kitűzött célok tekintetében.

Az eseményen részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István honvédelmi államtitkár és Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

Forrás:kormany.hu

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.