DSC_0132_kicsi.JPG  DSC_0111_kicsi.JPG  DSC_0125_kicsi.JPG

Idén szeptember 5. és 8. között, az OMÉK társrendezvényeként tartják meg a 32. Bábolnai Gazdanapokat, amelyre minden eddiginél sokszínűbb szakmai programokkal készülnek a szervezők - hangzott el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten.

 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára kiemelte: a 32. Bábolnai Gazdanapok azt a tudásintenzív, jövőbemutató, fenntartható mezőgazdaságot szolgálja, amelyet mindannyian célul tűztünk ki magunk elé, és segít a fiatalok felé való nyitásban is.

Az államtitkár elmondta: a Bábolnai Gazdanapok, amely több, mint három évtizedes múltra tekint vissza, mindig is az agrárium kiemelkedő ünnepe és eseménye, amely a magyar gazdálkodók számára egyszerre hagyomány és érték. Szeptember 5. és 8. között a 21. század technológiáját mutatja meg valamennyi magyar gazdálkodó számára. Az idei OMÉK az üzleti szerep erősítéséről, az innovációról, és a fiatalok megszólításáról szól. A Bábolnai Gazdanapok az OMÉK társrendezvénye, ami újdonság, és ezt a státuszt az állattenyésztés tekintetében Hódmezővásárhely, a mezőgazdasági gépbemutatók tekintetében pedig Bábolna vívta ki.

“Közelebb a szakmához, nagyobb teret nyújtva annak, hogy az elmélet és a gyakorlat találkozzon” - hangsúlyozta. Mint mondta, Bábolna a mezőgazdasági gépek kiállításában óriási hagyományokkal rendelkezik. A gépeket működés közben úttörő jelleggel Magyarországon először itt állították ki, ami azóta is hatalmas érték a mezőgazdasági termelők számára.

 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte:

Bábolnán egy komoly tradícióval és szakmai presztízzsel rendelkező eseményt rendeznek, és a kamara sem hiányozhat egy olyan eseményről sem, ahol a gazdálkodók vannak a fókuszban. Mint kifejtette, a NAK saját standdal jelenik meg Bábolnán. Úgy vélte a Bábolnai Gazdanapok átfogó képet ad az agrárgazdaság aktualitásairól legyen szó akár a gépkínálatról, akár a növényvédő szerekről, a vetőmagról, műtrágyáról. A kiállítás súlypontja tradicionálisan a mezőgazdasági gépekhez kapcsolódik, és már a mezőfalvi kiállítás is megmutatta, hogy van érdeklődés arra, hogy a gazdáknak működés közben mutassák be a gépeket.

Kifejtette, hogy a mezőgazdaság az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat, ami miatt folyamatos technológiai fejlesztésre van szükség, hogy tudjuk tartani a lépést a versenytársakkal. A kamara ezért üdvözli azt, hogy az okos megoldások külön szerepet kapnak a kiállításon. “A kamaránál törekszünk arra, hogy a gazdálkodók minél több ilyen innovatív megoldással találkozzanak, hiszen ez jelenti a hosszú távú versenyképességet”.

 

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója elmondta: az AM és az AMC azt a döntést hozta, hogy a fővárosi OMÉK fókuszába az élelmiszeripar, a nemzetközi kapcsolatok, és a fiatalok kerülnek; ehhez fontosak az állattenyésztési és agrárgépészeti szakmai programok.  Májusban a hódmezővásárhelyi gazdanapokat, szeptemberben pedig a Bábolnai Gazdanapokat tartották, tartják meg az OMÉK társrendezvényeként. Kiemelte, hogy Magyarországon 150-200 mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó üzem működik, amelyek 8000, főként vidéken élő család megélhetéséhez járulnak hozzá.

Ezek az eszközök az exportpiacokon versenyképesek, 80 százalékukat exportáljuk. Magyarországon a több, mint 150 éves múltra visszatekintő gépgyártásunk sikeres fejlődésének eredményeként, mára a 100 millió eurós éves átlagot is meghaladja az ágazat export-import egyenlege. Köszönhető ez többek között annak is, hogy az AM az ágazat fejlesztésére kiemelt figyelmet fordít. Elmondható, hogy tavaly 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket a hazai gazdálkodók és mezőgazdasági vállalkozók, alkatrészekre pedig 49 milliárd forintot fordítottak.

Az AMC által szervezett 79. OMÉK a magyar mezőgazdasági gépgyártás sikereinek, érdemeinek széles körű bemutatására összpontosít, míg a szakmai, értékesítési oldal szempontjából a Bábolnai Gazdanapokon lesz erős a kiállítók által felvonultatott mezőgazdasági gépkínálat - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

 

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója a programokkal kapcsolatban elmondta:

az elmúlt 32 év olyan alapot ad, amihez fel kell zárkózni, és ma is igyekeznek megőrizni a szakmai színvonalat, és tartalmas programokat kínálni a szakmának, a közönségnek. Idén az OMÉK társrendezvénye lesz Bábolna, ami nagy megtiszteltetés számukra. A ménesbirtok a NAK mellett szorosan együttműködik a Gabonatermesztők Országos Szövetségével, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségével, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével. Ismertette, hogy a gazdanapok idei mottója:

 

“Nemcsak ott voltam, részt is vettem”

 

Ennek érdekében a különböző szervezett programokon egy Bábolnai Gazdanapok útlevelet kap a látogató, amelybe pecséteket kell szerezni, amelyek majd kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítanak a kiállító cégeknél.

A fiatalok mezőgazdasági érdeklődését támogatva 11 olyan szakiskolát is meghívtak, ahol kiemelt gépészeti oktatás folyik. Szeptember 6-án, a szakiskolai napon az előzetes visszajelzések alapján 600-700 diákra számítanak. Számukra ingyenes a belépés, vezetett programot, és traktor tesztvezetést biztosítanak a fiataloknak

A rendezvényről bővebben: www.babolnaigazdanapok.hu

 

 

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.