Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Világklasszisok a Fonóban! A város legjobb táncházai és toplistás zenék mellett nemzetközi szinten is elismert magyar és külföldi művészek szerepelnek a Fonó november-decemberi programjában. November 15-én a Sztregova utcában mutatja be új albumát Ferenczi György és zenekara, az 1ső Pesti Rackák.

Az Áldás, Rockandroll néven megjelent lemez külön érdekessége, hogy Nashville-ben rögzítették olyan neves zenészek közreműködésével, mint Jim Oblon, aki többek között Paul Simon zenekarában is gitározik. A zenész a bemutatón is jelen lesz, és muzsikálni fog a Rackákkal!

November 17-én a Huun-Huur-Tu látogat el 7 év után újra a Fonóba. Az együttes a hagyományos tuvai torokének stílus legismertebb képviselője, azé a különös énektechnikáé, mely során egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat.

A Babra-estek alkalmával olyan külföldi együttesek kapnak meghívást a Fonóba, akiknek zenei jelenléte ma a balkáni zenei színtéren nem csak a kulturális folytonosságot és megújulást garantálja, de egyedi módon, kreatív utakat keresve tudják megmutatni, mit jelent számukra a Balkán zenéje, e kulturálisan sokszínű terület esszenciája.

November 23-án napjaink egyik legelismertebb görög zenésze, Thanos Stavridis lesz a Babra vendége dRom nevű zenekarával: előadásukat kirobbanó energia hatja át, bátran, játékosan építik fel zenéjüket, mely a Balkán legizzóbb, görög színeit hozza előtérbe. Emellett a Babra tamburaközpontú zenéje kontrasztként egyfajta kontinentális levegőt hoz magával, de a klarinét és a harmonika is szerephez jut ezen az estén.A 35 éves Makám az éppen 100 esztendeje elhúnyt Ady Endre előtt tiszteleg november 16-án a házban.

A világzenei színtér legendás és egyik legtermékenyebb zenekara Krulik Zoltán megzenésített verseivel érkezik a Fonóba. „Ady volt az, akiben teljes lett az idő, aki megfordította a világot, a magyar glóbuszt, aki köré gyűlt a századforduló új nemzedéke, s akihez viszonyulva mindenki tudta a helyét – írták kor- és eszmetársai, pályatársai, mivel volt bátorsága írni az addig ki nem mondott tabukról, a lét szörnyű zavaros és véres élményeiről. Ady klasszikussá vált „nagy” versei mellett, mint a A föl-földobott kő, Párisban járt az Ősz, Őrizem a szemed, Adja meg az Isten – rejtőző kincseket is bemutatva megidézzük a költő és korának szellemét a szó, az ének és zene eszközeivel” – vallják az alkotók a lemezen.

December 21-én adventi koncerttel várja a közönséget két remek énekesnő és zenekaraik, Herczku Ági és a Banda, valamint Kubinyi Júlia és Társai. Ha világzenéről, illetve folklórról van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov, illetve az általuk jelenleg vezetett A Banda nevű formáció megkerülhetetlen szereplői a műfajnak. Korszerű zenei gondolkodásuknak és a multiinstrumentalista Nikola gazdag hangszereléseinek köszönhetően a magyar és kelet-európai hagyományos népzene a zeneileg tágabb érdeklődésű közönség számára is hozzáférhetővé válik. Kubinyi Júliáék karácsonyi koncertje a karácsonyi ünnepkör hagyományos énekeiből építkezik, ahol különböző tájegységek dallamai csendülnek fel.

Zenei összeállításaik az adventi időszak olyan jeles eseményeit idézik, mint a jövendölés, szálláskeresés, az örömhírt halló pásztorok vigalma. A december 27-i koncert külföldi sztárvendége, Mohammad Reza Mortazavi fellépései messze felülmúlják azokat az elképzeléseket, amit egy ütőhangszeres koncerttől várunk. Az általa alkotott dallamok látszólag végtelen ritmikus variációkban fonódnak össze, hipnotikus hangzásvilágot hozva így létre. Mortazavi csodálatos zenei palettája a lágy és a lassú melódiáktól egészen a gyors, dinamikus és változatos dallamokig terjed. Ezen az estén két magyar zenekar, a Kerekes Band és a Zoord követik majd Mortazavit a Fonó színpadán, és teszik teljessé számunkra a koncert élményét.

A Góbé és a PásztorHóra visszatérő vendégei zeneházunknak. Rendhagyó, december 28-i ünnepi koncertjükkel búcsúztathatják az évet, amelyet természetesen ezúttal is hajnalig tartó táncház követ.A Gipsy Cimbalom Band hat virtuóz muzsikus kísérlete a roma muzsika, a dzsessz, a flamenco, a szving, a klezmer és a ragtime ötvözésére. A végeredmény: páratlanul változatos és univerzális, minden pillanatban újabb és újabb meglepetést rejtegető zene. Bár a hangszerelés alapvetően Balogh Kálmán cimbalma köré rendeződik, a bőgőre, hegedűre, gitárra vagy trombitára sem kevesebb fény vetül.

December 29-i Fonós fellépésükön a magyar-szerb származású énekesnő, Básits Branka csatlakozik a formációhoz, utánuk pedig a PutriPop és a Zűrös Banda zenélnek majd az este vendégeinek.Folkszilveszterrel zárjuk a Fonó 2019-es évét: az immár hagyományosnak mondható esemény idén is a legnagyobb népzenész-néptáncos mulatságnak ígérkezik. Az ország legjobb folkszilvesztere óriási táncházzal búcsúztatja az óévet, és köszönti az újat.További részletek a Fonó programjairól: www.fono.hu/hu/programok 

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A pénzügyi és a gépkezelő szakmák vezetik a népszerűségi listát a Centrum Oktatóközpont felmérése alapján.
A színházi tao megszűnése úgy látszik nem sokban befolyásolja a Budapesti Showszínház életét: egyre több és egyre jelentősebb előadásokkal jelentkeznek a hazai színházi palettán.
Ismét valódi közösségi térré, hangulatos, színpompás forgataggá és kulturális programok színhelyévé változott a Városháza parkja az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár idejére.
A régi kedvencekkel és több új sztárfellépővel is találkozhatnak az idén a Seniorplus Expo látogatói a megszokott helyszínen, a budapesti BOK (volt SYMA) Konferencia- és Rendezvényközpontban 2019....
A vásárban rengeteg kézműves és egyéb ajándéktárgyat, kézműves élelmiszereket, és sokféle forró téli finomságot kóstolhatnak a kedves érdeklődők.
MINTAMARATON Az építészettől a textilművészeten át a képzőművészetig A Mintázat és dekoráció című kiállításhoz kapcsolódó pályázatra jelentkezett alkotók prezentációja A múzeumban októberben nyílt...
Pál Zoltán 28 évesen már több sikeres vállalkozás felfuttatásán van túl.
A Hajós-Bajai borvidék számos hungarikumnak számító nedű hazája, minden cseppje igazi történelmet rejt.
Húszmillió forint ma egyáltalán nem számít jelentős összegnek a fővárosi ingatlanpiacon, de némi kockázatvállalással, akár nagyon jó üzletet is lehet realizálni.
Az Amadinda és a Muzsikás együttes zenei együttműködése öt éve tart.

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

hirdetés

Szolgáltatások Budapesten

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó